sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Nyt roihusi !
Lankalauantai - rakkaita kylässä ja illalla kokolle !

  Olemme olleet parina viime vuonna pääsiäisen aikaan Etelä-Suomessa, Turussa ja Tampereella. Siellä ei taida kokkoja palaa pääsiäisenä ? Meillä se tapa täällä Pohjanmaalla on ja ihan omassa pienessä kylässämme.

Minusta se on kiva perinne - ja jos ei muuten, niin ainakin lapset ovat innoissaan. . . ja mukava tapa koota kyläläisiä yhteen. Väkeä nimittäin riitti.

Kuulin kun eräs isä varoitti pientä "trulliaan" menemästä tulen lähelle - " kipinöitä kun sataa", johon pieni pisamanaama totisena tuumasi " minulla on sellaiset voimat, että niihin ei kipinät pysty" ja heilutteli pajunoksiaan :) Tosin pysyi myös tiiviisti isänsä vieressä. Joskus sitä melkein kadehtii tätä lasten heittäytymistä :) keskelle satua ihan tuosta vaan !

Vaikka pääsiäinen on näin aikaisin niin kevättä se silti lupaa. Tuulet kääntyvät ja pyykit kuivaavat ulkona.

Ikäviä uutisia kuulimme kokolta kotiuduttuamme. Ylivieskassa, melkein naapurissa roihusi ihan kunnolla ...siellä paloi pahoin 1700-luvulla rakennettu vanha kirkko. 

Surettaa, kun vanhoja rakennuksia tuhotaan - niitä kun ei voi korvata millään ja vaikka kuinka samanlainen tehdään, niin ei se ole ollenkaan sama.

Oliko kuinka tarkkaan mietitty kokkojen kanssa sama aika ?! mene ja tiedä. 

Mutta näinhan se taitaa olla .. mikään ei ole pysyvää.

Löysin kuluneella viikolla vanhan valokuvan omista "trulleistani" ... kyllä taisi heilläkin olla jos mitä "taikavoimaa" silloin - kunpa se taikavoima kantaisi läpi koko elämän <3 12 kommenttia:

 1. Kirkkopalo on surullinen.
  Mutta kokko kuuluu pääsiäiseen. Se on sosiaalinen tapahtuma. Me otimme kokoillan kanssa varaslähdön jo viikko sitten. On ihana tarjota omille lapsille perinne pohjalaisesta pääsiäisestä. Eihän täällä Etelässä juuri mitenkään juhlitakaan.
  Rentoa pääsiäisen jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) on kyllä rentoiltu .. kokot ovat kivoja ..seuraava onkin sitten juhannuksena :)

   Poista
 2. Olen Varsinais-Suomesta kotoisin ja täällä ei tosiaan pääsiäiskokko-käsitettä tunneta, ainoastaan juhannuskokko. Nykyään asun Ahvenanmaalla ja täällä poltetaan "Majbrasaa" vapun aattona, mutta juhannuskokkoa ei täällä polteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä olekaan kuullut ennen tuosta Majbrasasta :) kuulostaa kivalta.

   Poista
 3. Aamulla lehdestä luin tuosta kirkko palosta. Tosi ikävä juttu. Meillä ei tosiaankaan kokkoja pilteta, kuin jussina..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjalta näyttivät palavat rauniot :( ..mikähän lie motiivi..ihanko vain sairaus.

   Poista
 4. Kyllä meillä Kokkoilta sai surullisen käänteen kun paloautot ajoivat ohi ja kuulimme tapahtuneen. Onneksi ei henkilövahinkoja. Monet juhlat juhlittu, rippijuhlista häihin jne. kyseisessä kirkossa ja nyt peruuntui muutamat tulevat tai siirtyivät.

  Onneksi muuten pääsiäinen oli todella ihana, kun lapsuuden ystävät ja lähimmät sukulaiset kokoontuivat pääsiäisen viettoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turha tulipalo :( niinkuin lähes aina. Kurja juttu. Pääsiäistä se ei silti millään tasolla täälläkään pilannut.

   Poista
 5. Tuo kirkon palaminen oli ihan älyttömän surullista. Ihan suututtaa, että joku tekee tuollaista tahallaan. :( ja hauska tuo viimenen kuva minusta ja Fannista :D siitä on muutama vuosi vierähtänyt.

  VastaaPoista
 6. Voi, minua harmittaa, kun täällä etelässä ei noita kokkoja näe! Itse kun olen myös pohjoisesta kotoisin ja niitä kaipailen!
  Ikävä juttu tuo kirkon polttaminen! Sairasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on - :( . Kokot kieltämättä ovat kivoja - kun pysyvät turvallisissa rajoissa :)

   Poista